Natuurbeschermingswacht: Bomen voor de Voortuin

Bomen voor de Voortuin

Wel dient u voor een goede uitgangspositie te zorgen. De standplaats van de boom moet goed is. Dus zorg voor goed waterdoorlatende humusrijke aarde.
 
Mispel – Mespilus Germanica (een oude fruitboom, met in het voorjaar prachtige roosachtige bloemen en later in het jaar zeer markante vruchten.
Moerbei – Morus nigra. (De aloude zijdeboom)
Nothofagus anthartica – schijnbeuk, een boom met zeer grillige takvorm en kleine blaadjes
Magnolia kobus
Corylus colurna – de boomvormige hazelaar
Fagus sylvatica ‘Dawick  , ‘Rohanii’ of ‘Red Obelisk’; dit zijn zuilvormige beuken. Wel voor de grote tuin of in het plantsoen.
Iepen hebben een slechte naam doordat ze kunnen lijden aan de Iepziekte. Dit geldt eigenlijk totaal niet voor de solitair geplaatste bomen in onze tuinen en de ook zullen de her en der geplaatste exemplaren in de straat weinig last ondervinden. De Iep is een echt Nederlandse boom bij uitstek, en kent verder weinig ziektes.
Iep- Ulmus glabra  Camperdownii – Prieeliep; niet steeds de treurende takken snoeien. Hoort bij de boom.
Iep – Ulmus x hollandica ‘Groeneveld’
Iep - Ulmus hybride ‘Jacqueline Hillier’ (Een heel kleinbladig iepje met fraaie kurklijsten.
Goudiep – Ulmus minor ‘Wredei’. Een zuilvormige iep met geel blad, dat vanaf de basis van de boom hoort te groeien.
De bovengenoemde bomen zijn gezond en weinig gevoelig voor schurft, schimmels en kankersoorten. Een kwaal waaraan de schitterende boompjes hieronder nog wel eens willen lijden;
Dat wil niet zeggen dat deze bomen niet aangeplant kunnen worden. Ze worden niet zo groot en zijn zeer aantrekkelijk in de stad.
Uiteraard zijn Sierappels – Malussoorten, Sierperen - Pyrussoorten. Sierkers-  Prunussoorten. Meidoorn – Crataegus en Lijsterbes – Sorbus ook zeer aantrekkelijke kleine boompjes voor in de stadstuin. 

« terug