Natuurbeschermingswacht: Verslag excursie Tuin voor gehandicapten en ouderen

Verslag excursie Tuin voor gehandicapten en ouderen

Dit jaar ligt de nadruk op tuinieren voor ouderen want, en dit bevestigen tal van onderzoeken op dit gebied, veel mensen gaan pas tuinieren op oudere leeftijd. En wat is er dan heerlijjker dan die hobby voort te kunnen zetten tot in je ouderdom. 
Donderdagmiddag  verzamelde een groep leergierige cursisten van het AOC-Terra uit Meppel en een aantal belangstellenden  zich op het complex ‘de Tuinen’ van Frederiksoord. In de gehandicaptentuin, onderdeel van ‘De Tuinen’ kregen ze een rondleiding van Hans en Tine Uylenburg, vrijwilligers, door het complex. In de tuin zijn tientallen ideeen vormgeven waarbij het tuinieren voor gehandicapten of ouderen inzichtelijk wordt gemaakt. Zo zijn er in de blindentuin planten gebruikt die door hun verschillende textuur en geuren ook voor slechtzienden aantrekkelijk zijn. In de tuin zijn veel bakken geplaatst, waardoor mensen in een rolstoel kunnen blijven tuinieren. De bakken zijn zo vormgegeven dat een (rol)stoel  hier makkelijk onder past. Een simpel handigheidje vinden we in de stokloperstuin. Een haakje waar de stok aan kan worden gehangen. Dit werd meteen even aan een test onderworpen. De slechtlopende kan immers vaak ook niet meer zo snel bukken, wat het vallen van de stok tot een regelrechte ramp maakt. Je moet er maar opkomen! In deze tuin zijn de bakken breed genoeg om op te zitten en nooit breder dan 1.20 (twee armlengte), een ander slimmigheidje.
Om de verschillende hulpmiddelen, zoals ingenieuze knielkussens  werd flink gelachen en ook werden ze door de zeer lenige cursisten graag uitgeprobeerd. Ze werden echter niet altijd als even handig opgevat.
Hellingen zijn taboe in een tuin voor minder beweeglijke mensen en een royale bestrating is handig. Dit omdat de slechtlopende niet graag in kuilen valt of over hobbels struikelt. (Een klein kuiltje kan heel vervelende gevolgen hebben). Voor de liefhebbers van een gazon is een onzichtbaar rooster onder het gazon gelegd, waardoor het gazon veel harder en stabieler wordt. Handig en ook nog eens erg mooi, de grasmat is hierdoor zo glad als een biljartbal.
Al met al was het een zeer leerzame middag. De studenten gaan zich de komende weken buigen over de tuinontwerpen, die vooral geschikt moeten zijn voor ouderen. Eind november worden de ontwerpen aan het publiek gepresenteerd.

« terug