Beroepschrift
 
aan:          Rechtbank Noord-Nederland (bestuursrecht)
              digitaal met DigiD

betreft:      Beroep 5 gevoegde bezwaren afwijzen HHV en ontheffing

datum:        21 dec 2021

van:          Natuurbeschermingswacht Meppel en omstreken
              Gerard ter Borchstraat 51, 7944 GM Meppel
              info@natuurbeschermingswacht.nl
              www.natuurbeschermingswacht.nl
              KvK-nummer 41019696
              0522-260791

door:         Ecologisch Adviesbureau Henk Baptist
              Marke 4
              7981AZ Diever


Geachte rechtbank,


Dit beroep omvat 5 gevoegde bezwaren inzake schade aan openbaar groen met ernstige bodemverdichting op 2 locaties:
De bezwaren zijn, omdat ze inhoudelijk hetzelfde zijn, op een enkele zitting behandeld.

De beslissingen op bezwaar zijn in 2 brieven aan de Natuurbeschermingswacht bekend gemaakt:
Voor het overzicht van de besluiten en bezwaren verwijzen wij naar:
Uit dat document blijkt ook dat de Natuurbeschermingswacht lang geprobeerd heeft om met een informele aanpak hun belangen te behartigen en tot een oplossing te komen. 

Procesbelang
Aangezien alle bezwaarschriften niet-ontvankelijk verklaard zijn, omdat de Natuurbeschermingswacht geen belang meer zou hebben bij inhoudelijke behandeling, zal ik eerst ingaan op dit formele punt.

De gemeente Meppel stelt zich mijns inziens ten onrechte op het standpunt dat met de beëindiging van de overtredingen de Natuurbeschermingswacht geen belang meer heeft bij een inhoudelijke behandeling van de bezwaren. De handhavingsverzoeken en bezwaarschriften tegen de verleende ontheffingen zijn echter niet slechts gericht op beëindiging van de overtreding van artikel 5:8 van de APV, maar ook op herstel van de reeds geleden schade en het voorkomen van nieuwe schade in de toekomst. 

Het gaat om schade aan belangen die door de Natuurbeschermingswacht beschermd worden, dit blijkt uit de statuten, haar feitelijke werkzaamheden en uit het feit dat zij voor deze belangen in rechte opkomt. Deze schade bestaat nog steeds, en wordt met de tijd steeds groter. De schade op de locatie Irenelaan is helemaal niet hersteld, bij de locatie Gerard Doustraat is enkel wat teeltaarde gestrooid, maar de bodemverdichting is niet hersteld.

De Natuurbeschermingswacht stelt zich op het standpunt dat de gemeente nog steeds de mogelijkheid en de plicht heeft om handhavend op te treden en de overtreders te dwingen deze schade volledig te herstellen.

De Natuurbeschermingswacht heeft belang bij inhoudelijke behandeling van de handhavingszaken, omdat er nog steeds schade is. Er zijn inhoudelijke uitspraken nodig zodat vast komt te staan dat de gemeente bevoegd (en in beginsel verplicht) is om de schade te laten herstellen. Daarbij moet worden vastgesteld wat de omvang van de schade is en op welke wijze deze hersteld moet worden. Wij kunnen ons niet vinden in de redenering van het College dat schadeherstel slechts via een civielrechtelijke procedure zou kunnen worden afgedwongen. Daarvoor bestaan ons inziens de publiekrechtelijke instrumenten dwangsom en bestuursdwang.

De Natuurbeschermingswacht heeft daarnaast nog een ander belang bij een inhoudelijke beoordeling van de handhavingsverzoeken. Als deze worden toegewezen, heeft dit invloed op de gang van zaken bij toekomstige overtredingen van deze overtreders. Het feit dat er in het verleden sancties zijn opgelegd heeft invloed op de inschaling in de LHS-interventiematrix van de overtreders en de overtredingen bij toekomstige incidenten.

Wat de bezwaarschriften tegen de ontheffingen betreft is het belang van de Natuurbeschermingswacht er in gelegen dat:
  1. vernietiging van de ontheffingen de grondslag voor het geconstrueerde concrete zicht op legalisatie wegneemt, waarmee deze afwijsgrond niet meer ingezet kan worden om de afwijzing van de handhavingsverzoeken te onderbouwen;
  2. vernietiging van de ontheffingen invloed heeft op de inschaling van de overtreders in de interventiematrix van de LHS bij toekomstige overtredingen, alsmede op de weging van deze nieuwe overtredingen zelf;
  3. aanscherping van de voorschriften invloed heeft op de mate waarin schadeherstel door de gemeente kan worden afgedwongen.
Inhoudelijke gronden
Ik verwijs voor de inhoudelijke onderbouwing naar de ingediende bezwaarschriften en de pleitnota zoals die zich in het procesdossier van de gemeente Meppel bevinden. Mocht u er prijs op stellen dat wij de relevante gronden samenvatten en op een meer toegankelijke manier presenteren, dan verzoek ik u de Natuurbeschermingswacht een termijn te geven om de gronden aan te vullen.

Verzoeken
De Natuurbeschermingswacht verzoekt de rechtbank haar ontvankelijk te verklaren in alle 5 zaken en de zaken zelf inhoudelijk te beoordelen. Wij hebben er weinig vertrouwen in dat de gemeente in derde instantie wel zal overgaan tot inhoudelijke behandeling van deze zaken. De gemeente is van mening dat de Natuurbeschermingswacht geen recht heeft op een inhoudelijke behandeling. De gemeente kiest er voor om veel tijd en geld te spenderen om dit te onderbouwen. Tijd en geld dat beter besteed had kunnen worden aan inhoudelijke behandeling van de zaken en het ontwikkelen van een fatsoenlijke handhavingspraktijk.

Voor de Natuurbeschermingswacht is het helder dat de gemeente niet van plan is om deze schade serieus te nemen en er iets aan te doen. Daarom vraagt zij de rechtbank om dat wel te doen, en een inhoudelijk oordeel te geven.

Mocht de rechtbank daartoe niet genegen zijn, dan verzoekt de Natuurbeschermingswacht de rechtbank, de gemeente op te dragen opnieuw te beslissen op de handhavingsverzoeken, deze toe te wijzen en er zorg voor te dragen dat de geleden schade volledig wordt hersteld. In dat geval verzoekt zij de rechtbank primair de bestreden ontheffingen te vernietigen en secundair om de gemeente op te dragen de voorschriften aan te scherpen, liefst in overleg met de aanvragers en de Natuurbeschermingswacht.

De Natuurbeschermingswacht verzoekt de rechtbank de gemeente te veroordelen in de proceskosten.

Statuten en feitelijke werkzaamheden
Voor de statuten uit 1946 en voor een overzicht van de feitelijke werkzaamheden sindsdien, zie de website: natuurbeschermingswacht.nl.


Met vriendelijke groet,


Henk Baptist


Bijlagen:

- bijlage 1: m16940-afhandeling-bezwaar-HHVs
- bijlage 2: Besluit op bezwaarschriften tegen ontheffing rijden in gemeentelijk groenvak
- bijlage 3: Besluit op bezwaarschriften tegen besluiten handhavingsverzoeken
- bijlage 4: pleitnota
- bijlage 5: inschrijving Handelsregister
- bijlage 6: 2e handtekening (naast DigiD)